baby, newborn, doula, begeleiding, zwanger

Doing Doula

Als doula bied ik emotionele en praktische ondersteuning tijdens de zwangerschap, geboorte en in de tijd daarna. Ik sta voor vertrouwen in het geboorteproces. In samenwerking met de zwangere vrouw, haar (geboorte)partner en het gehele geboorteteam. 

Toevoeging aan jouw geboorteteam

Als doula vervang ik niet jouw partner noch jouw verloskundige/gynaecoloog. Ik voer geen medische handelingen uit.

Wat doe ik dan wél? Een doula biedt steun en evidence-based informatie, zonder oordeel. Een doula kan helpen weloverwogen, goed geïnformeerde keuzes te maken. Zelfs als het anders loopt dan verwacht. 

Wanneer ouders vanuit goed geïnformeerde keuzes beslissingen kunnen maken draagt dit bij aan positieve geboorte-ervaring. 
Doula feiten

Er is veel onderzoek gedaan naar de functionaliteit van een doula. Het bekendste onderzoek is  die uit 1993 van de Amerikanen Marshall Klaus, Phyllis Klaus en John Kennell. Het meeste recente onderzoek is uit 2011 gebundeld onder de naam: 'evidence-based medicine'

Wist je dat het hebben van een doula kan zorgen voor...?

♡ Meer tevredenheid over het verloop van de bevalling
♡ 41 minuten kortere bevallingsduur
♡ 8% méér kans op vaginale geboorte
♡ 60% minder verzoeken om pijnbestrijding
♡ 40% minder gebruik van inleiden
♡ 50% meer tevredenheid over de partner
♡ 50% minder keizersneden

Motivatie

Toen ik klein was intrigeerde nieuw leven en vooral geboorte me. 'Het grote wonder' een prachtig geïllustreerd boek over geboorte, nam ik overal mee naar toe. Aan iedereen die het wilde horen legde ik uit, hoe er uit een zaadje en eitje een baby werd gevormd in negen maanden tijd. Ook voor het tv-programma 'De Bevalling', zat ik standaard aan de buis gekluisterd.  

Toen mijn tante zwanger bleek van haar tweede kindje, wilde ik niets liever dan bij de bevalling aanwezig zijn. En tot mijn grote eer, was ik erbij. Samen met mijn oom, en mijn moeder, zag ik hoe in een paar minuten tijd mijn neefje geboren werd. Ik vond dat het meest magische, krachtige moment ooit.  
Als achtjarig-meisje besloot ik op dát moment, dat ik er wilde zijn voor anderen tijdens de geboorte. Zowel voor de aanstaande moeder als haar partner. 

Voordat ik wist dat ik doula wilde worden heb ik juist datgene gedaan wat een doula doet. Er zijn. 
Tijdens de zwangerschap en bevalling van diverse vriendinnen heb ik hun ondersteund met mijn ervaring en kennis. Zij voelden zich gesteund, en ik ontdekte een nieuwe passie van mezelf. Een doula was geboren.


zwanger, doula, baby, geboorte, zwangerschap, begeleiding

"Giving birth

should be your greatest achievement. Not your greatest fear." - Jane Weideman