Doing Doula

Als doula bied ik emotionele en praktische ondersteuning tijdens de zwangerschap, geboorte en in de tijd daarna. Ik sta voor vertrouwen in het geboorteproces in samenwerking met jullie als ouders en de professionals die betrokken zijn. Dit doe ik door de keuzes die je/jullie maken ten alle tijden te ondersteunen.

baby, newborn, doula, begeleiding, zwanger

Motivatie

Voordat ik wist dat ik doula wilde worden heb ik juist datgene gedaan wat een doula doet. Er zijn. Tijdens de zwangerschap en bevalling van diverse vriendinnen heb ik hun ondersteund met mijn kennis en kunde. Er voor hun en hen partners zijn op momenten dat zij mij nodig hadden. Zij voelden zich gesteund, en ik ontdekte een nieuwe passie van mezelf.

Mijn eigen ervaringen rondom zwangerschap en geboorte speelden tevens een rol. Vier zwangerschappen die tot drie kinderen twee jongens, een meisje hadden geleid. Vier zwangerschappen, totaal verschillend. En drie verschillende bevallingen. Telkens stonden geluk en verdriet heel dicht bij elkaar.

"We have a secret in our culture, it's not that birth is painful. It's that women are strong."

- Laura Stavoe Harm

Toevoeging aan jouw geboorteteam

Als doula ben ik géén vervanger van jouw partner. Evenals voer ik géén medische handelingen uit en ben ik géén vervanger van jouw verloskundige of gynaecoloog. 

Wat doe ik dan wél? Een doula biedt steun en evidence-based informatie, zonder oordeel. Een doula kan jullie helpen weloverwogen, goed geïnformeerde keuzes te maken. Zelfs als het anders loopt dan verwacht. 

Wanneer ouders vanuit goed geïnformeerde keuzes beslissingen kunnen maken draagt dit bij aan positieve geboorte-ervaring. 


Doula feiten

Er is veel onderzoek gedaan naar de functionaliteit van een doula. Het bekendste onderzoek is  die uit 1993 van de Amerikanen Marshall Klaus, Phyllis Klaus en John Kennell. Het meeste recente onderzoek is uit 2011 gebundeld onder de naam: 'evidence-based medicine'

Wist je dat het hebben van een doula kan zorgen voor...?

- Meer tevredenheid over het verloop van de bevalling
- 41 minuten kortere bevallingsduur
- 8% méér kans op vaginale geboorte
- 60% minder verzoeken om pijnbestrijding
- 40% minder gebruik van inleiden
- 50% meer tevredenheid over de partner
- 50% minder keizersneden

"Giving birth

should be your greatest achievement. Not your greatest fear." - Jane Weideman

zwanger, doula, baby, geboorte, zwangerschap, begeleiding