doula vader moeder geboorte bevalling zwangerschap baby

Doula

Een doula wordt ook wel zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. 

Wat is een doula?

Een doula biedt praktische en emotionele ondersteuning tijdens de zwangerschap, bevalling en in de kraamtijd. Zij is niet-medisch en voert geen medische handelingen uit. Ook is een doula geen vervanger van de verloskundige en/of jouw (geboorte)partner.
Maar een doula is absoluut een waardevolle toevoeging aan jouw geboorteteam! 

Wat doet een doula? 

Als doula ben ik een vast, vertrouwd gezicht tijdens de gehele zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ik sta volledig in dienst van jullie als aanstaande ouders. 
Tijdens de zwangerschap geef ik voorlichting die gebaseerd op evidence-based onderzoek. Daarnaast kan ik handvatten geven rondom pijnhantering, verwachtingsmanagement en bevallingsondersteuning. Gedurende de bevalling (thuis of in het ziekenhuis) sta ik jullie continu bij. Ook als we vanuit huis naar het ziekenhuis moeten. 

Maar ik heb al een.. 

Partner

Een doula kan een partner níet vervangen, op geen enkel moment. Jullie zijn partners en hebben een liefdesband. Als partner ken jij jouw vrouw het allerbeste. De relatie tussen jullie als aanstaande ouders is er wél eentje die kan worden bekrachtigd. Als doula kan ik jullie daarbij helpen: ik zal jullie allebei ondersteunen en handvatten aanreiken waar gewenst. Dit kan zijn door het aanleren van ondersteuningstechnieken zoals tegendruk, BRAINS en diverse houdingen.

Verloskundige

Een verloskundige is een medisch zorgverlener. Een doula is niet-medisch. Verloskundige zorg en een doula kunnen elkaar complementeren. Dit gebeurt doordat beiden hun eigen vakgebied hebben. 
De verloskundige zal in de beginfase soms nog even weg gaan om andere cliënten te ondersteunen en begeleiden. Vanaf de actieve fase zal zij blijven en ondersteuning bieden. 
De doula biedt continue ondersteuning en gaat niet weg tijdens de bevalling. 

Kraamzorg

Een kraamverzorgende komt vaak rond zeven á acht centimeter assisteren tijdens de bevalling. Zij is de rechterhand van de verloskundige. Tijdens medische indicaties zal de kraamverzorgende gevraagd worden om de verloskundige te assisteren. Daarnaast is er vaak niet bekend wie de kraamverzorgende zal zijn.
Als doula heb ik net als de kraamverzorgende mijn eigen plek en rol waarin wij elkaar kunnen aanvullen. 

"Je stond altijd voor ons klaar."

Vanaf het moment dat we besloten om een doula te willen voor-, tijdens en na de zwangerschap en geboorte. Hadden we ons geen betere doula kunnen wensen dan jij.
De rust die je uitstraalt, de kennis die je doorgeeft. Je stond altijd voor ons klaar. Ik kon je dag en nacht bellen. Huilend, lachend me zorgen makend. Je luisterde, gaf advies of zei gewoon niks. Maar je was er, en dat was dat genoeg.
Toen de bevalling zich eerder aandiende (met 35 weken) dan de bedoeling was. Toen was je er. Met jouw rust, en het vertrouwen wat ik nodig had.
Ik mocht jouw hand fijn knijpen. Je ondersteunde mij samen met mijn man door de bevalling heen. Ook na de bevalling, toen ons meisje moest worden opgenomen in Rotterdam was je er voor ons.
Zelfs nu, je bent er voor ons. En dat is genoeg. 
Wij zijn je enorm dankbaar voor jouw liefde, vertrouwen en voor jouw zijn. Je was er, en bent er nog steeds voor ons. Bij de tweede wil ik je weer als doula erbij hebben. Gewoon omdat je er bent, en dat is genoeg.

Lieve groetjes,
Vincent & Fiona 

geboortefotografie doula vader zoon baby bevalling
geboortefotografie dochter baby bevalling doula
geboortefotografie zoon vader moeder bevalling doula
geboorteofotografie badbevalling bevalbad vader moeder doula